jueves, 29 de julio de 2004

VF BONY DE ENVALIRA






"... fins i tot unes sigles li poden donar una atractiu especial a una ferrata. Per això sempre he dit que totes les ferrates tenen el seu atractiu"




DESCRIPCIÓ: Via ferrata que transcorre dins un ambient d´alta muntanya. Es tracta de fer-nos asolir el cim através d´un itinerari molt ben triat i equipat i de dificultat mitjana.





(VIDEO INTRODUCCIÓ)



SITUACIÓ: Estació d´Esqui de Grau Roig (Andorra)



ACCÉS: Agafem la carretera que puja d´Andorra la Vella fins la estació d´Esqui.



APROXIMACIÓ: En la estación de esquí de Grau Roig desde el parking principal sale una pista hacia el restaurante Piolet, más recomendable es bajar a un segundo parking, antes de entrar en él encontramos, de frente, una barrera (en verano siempre la he encontrado abierta) donde empieza la pista de tierra practicable hasta el restaurante Piolet.Pasar por delante del restaurante dejandolo a nuestra izquierda y seguir el itinerario del telearrastre "El Clot" al final continuar por la pista "coma III", (A) si subimos por lo que es la pista de esquí, nos encontraremos con un palo indicador giramos a la derecha por un pedregal con algun hito ascendiendo hacia el pie de la via.(B) si después del telearrastre subions por la pista para vehículos en un punto en que pierde la inclinación y hace una doble curva izquierda-derecha hay que dejarla contendencia a la derecha, nos encontraremos con la pista de esquí subir un poco más hasta un pequeño llano que nos situa justo en frente del Bony d'Envalira, atravesar el llano y subir a pie de via indicado también con un palo al pie de un diedro evidente.



Mes de Juliol. Aquesta vegade torno a tindre com a company de aventures al Santi. Hem decidit fer una escapadeta a Andorra i mes concretament a la estació d´esqui del Pas de la Casa/Grau Roig on està situada aquesta via.





Quedem força d´hora, a les 6 del matí i sorpresa nostre quan arrivem a peu del parking de la via i sortim a trepitjar el terreny. 5 graus de temperatura i som al mes de Juliol. Quina fresqueta !!. Esclar que estem situats alta muntanya i a uns 2000 metres d´altitut.







L´aproximació la farem desde la estació d´esqui de Grau Roig, i més concretament desde l ´inici de la pista del Clot. Tenim això si una aproximació d´una hora fins arrivar a peu de la via.






Comencem reseguint els remontadors de mà dreta per quan arrivem a l´alçada de la via, desviar-nos a la dreta i endinsar-nos dins una tartera super guapa entre grans blocs de granit, això si, com si fos un jóc de pistes, dons haurem de seguir, per no perdrens, les sigles de "VF" (via ferrata) de color groc que anirem trobant. (distintiu d´aquesta via ferrata).







ITINERARI: Ja estem a peu de via i darrera nostre podem gaudir de les vistes increibles de tot Grau Roig.





La via comença per un diedre ben maco per continuar fent petits resalts molt venricals amb combinació de petits canals decorats amb herbes típiques d´alta muntanya. Alguns trams farem servir pasos técnics d´escalada amb petites grimpades que superarem agafant-nos a la pedra.














Tot tiran a la dreta superem una canal i a continuació un tram una mica herbós. Anem guanyan alçada fins arrivar a l´últim tram llarg, força aeri i desplomat això si sempre molt ben equipat, com totes les vies ferrates d´Andorra.










Creuem una petita tartera de blocs i asolim el cim, el Bony d´Envalira amb 2664 metres d´alçada!!






RETORN: Ara per fer el retorn anirem seguint un camí, el GR7 i tot disfrutant de l´entorn fins arrivar a baix del tot. Desde la cima seguimo unos metros la arista y bajamos a la derecha (S-SO) siguiendo hitos, unos bajan directamente por la ladera hasta encontrar el GR7 que nos llevarà a una pista y esta hasta el restaurante y el parking; hay otros hitos que siguen de frente (S-SE) algo por debajo del cordal hasta el collado d'Engait, una vez allí podemos llegarnos La pic d'Engait o Menera si aun no tenemos bastante hasta el pic d'Envalira










VIA FERRATA BONY D´ENVALIRA

SITUACIÓ: Encamp (Andorra)

DIFICULTAT: Alta DESNIVELL: 250 metres.

HORARI TOTAL: 3 hores 30 minuts.

MATERIAL: Kit ferrata + corda (posible abandonament)

EQUIPAMENT: Esglaons

A DESTACAR: Entorn d´alta muntanya.

A VISITAR: Andorra

OBSERVACIONS: Evitar fer-la a l´hivern.





No hay comentarios:

PETRACHEMA (2371 MTS)
PIC PERIC (2810 MTS)