sábado, 11 de septiembre de 2021

... LES TARTERES DE PISSARRA DE VALLFORNÉS (CÀNOVES)


Diisabte amb la Marta decidim anar a explorar, molt aprop de casa aquests elements  , les Tarteres de Vallfornes.   Les tarteres sempre les relacionem amb alta muntanya, on és el seu llóc més habitual però a Vallfornés, a tocar de Cànoves tenim un bon nombre d´elles i son ... realment espectaculars ... i més quan les tenim tant aprop de casa.

Que és una tartera ... dons una extensió que normalment son a la vessant d´una muntanya, o pic, coberta de pedres que s´han anat desprenent dels cims degut a la erosió , canvis bruscos de la temperatura, gel ... ho veiem sobre tot als blocs de granit pujant de la casa de Vallfornés al Pla de la Calma, el  vent i   ...  formant extenses llengues de pedres, de diferentes mides, grans i petites i depenen de la seva pendent, aquestes tarteres poden arribar a ser mòbils o vives ... aquí a Vallfornés en trobem d´aquestes, dons fisicament ho podem veure amb els nostres ulls quan les seves "llengües" arriben a menjar-se ... els murs de pedra seca pasant pel seu damunt o ... si tenim la sort ... sentir-les amb el seu soroll amenaçador ... tot un regal.

NOrmalment en aquestes tarteres la vida,  és complicada ... però sempre hi ha algún individu d´arbre que es fa fort i aconsegueix sobreviure ... en aquest medi tant espectacular.

Cal recordar que tenim pobles arreu del país que tenen o utilitzan el nom de Tartera com a "Soldeu el Tarter" a Andorra.


(VIDEO RESUM)

Així que ... deixem el cotxe al parkin2 de Can Doménech a Cànoves i ... en 6 hores podrem realitzar aquesta ruta circular que ens durà a descobrir aquest raconet del Monseny ... on la solitut serà sempre molt preesent, excepcte a tocar de l´embassament que ... la multitut sempre és molt present. Apartir de la cua de l´embassament ... ningú s´atreveix a seguir caminant ... i això s´agraeix ... 
(MAPA DE LA RUTA)

FITXA TÉCNICA
SITUACIÓ:  CÀNOVES SAMALÚS (BARCELONA)
ACCÉS: DESDE CARDEDEU O LA GARRIGA
ACTIVITAT: SENDERISME
DISTÀNCIA:
TEMPS TOTAL: 6 HORES
DESNIVELL: 500 +-
QUE VEURE: LES TARTERES, ELS MURS DE PEDRA SECA, LA CASA DE VALLDORNÉS, L ÉMBASSAMENT I OPCIONAL ... EL CASTANYER DE CAN CUC
OBSERVACIONS: CAL DESTACAR EL CAMÍ FLUVIAL. PARKINGS DE PAGAMENT
ON MENJAR: RESTAURANT I PIZZERIA AL POBLE DE CÀNOVES
ON DORMIR: ZONA HABILITADAD CAMPERS GRATUITA ENTRADA A CÀNOVES(PLANELL COM ACCEDIR A CÀNOVES, BLOG ESPACIO,AMOR Y LOCURA)

Dons dit i fet ... deixem el cotxe al parking2 de Can Doméncech i agafem el camí fluvial a tocar del parking. Molt maco, ombriol i anem creuant tota mena de ponts fins arrivar al parking del gorg on ... comença una forta pujada per una pista, lletja tot sigui dit fins arrivar a l ´embassament de Vallfornes que per la ocació és forçá buit. D´aquí, anem reseguint tot l émbassament fins arrivar a la cua. Allà trobem un desviament a mà dreta que ens dur fins al Castanyer  de Can Cuc, molt recomenable però nosaltres seguim recte amunt direcció nord ... fins arribar davant la casa de Vallfornés .(CASA DE VALLFORNÉS ...)


Aquí la pista segueix amunt pero nosaltres anem a buscar un corriol que just, pasa per sobre de la casa, paral.lel a la pista. Ens costa trobar el camí però aconseguim. D´aqui, sense perdua anem reseguint el camí direcció nord, amb algunes marques rodones de color groc. El granit, sauló i alguna beta de cuarç ens acompanyen tot el passeig.


(BETES DE CUARÇ)

... i comença l´espectacle quan comencem a trobar i creuar tarteres, una darrera de l´altre, petites i no tant petites, on la pissarra és el protagonisme i el granit pasa a segón terme. També el murs de pedra seca son presents ... un auténtic regal !!!! Anem caminant i l´objectiu és arribar al barranc dels avellaners on nosaltres ens desviarem a mà esquerra. El camí de la dreta ens duría directament cap al cim de El Suí ... 
Una vegada creuem el barranc, sense aigüa ... creuem una altre tartera per un camí ben marcat, amb alguna esllavissadess que pasan per sobre dels murs secs. És evident que aquestes tarteres estan en continuo moviment ... en aquest cami trobem un arbre que sobreviu en aquest medi entre blocs de pedres. En endinsem en un petit bosquet per tornar a sortir el que ... posiblment sigui la tartera més gran ... molt espectacular per la seva llargaria. Mirem adalt i després cap a abaix i ... espectacular !!!!
Ja sortin d´aquesta tartera ... tornem endinsar-nos en un bosquet per sortir a la pista principal que ens duría amunt cap al Plà de la Calma. Nosaltres ... tirem abaix fins arribar a la casa de Vallfornés. No ... avans fent una paradeta a la Roca dels Diners per disfrutar de les vistes i d´aquest blocs de granits ... el granit que torna agafar protagonisme en aquest tram de la excursió.


(... TROBEM LES PRIMERES TARTERES DE PISSARRA)(MURS DE PEDRE SECA PER CREUAR LES TARTERES)


(VISTES DELS CAMINS QUE CREUEN LES TARTERES)


(VEGETACIÓ QUE LLUITA CONTRE LES TARTERES)(BLOCS GRANS """)


(LLENGÜES DE TARTERES EN MOVIMENT ...)(LA TARTERA MÉS GRAN !!!)
(COMUNITAT DE TARTERES)


(MURS DE PEDRA SECA)


(BLOCS DE GRANIT ) 

Powered by Wikiloc

No hay comentarios:

PETRACHEMA (2371 MTS)
PIC PERIC (2810 MTS)