domingo, 9 de mayo de 2021

CASTELL DE BALSARENY


... de tornada de pasar el cap de setmana per Berga fem una aturada al CAstell de Basareny ... dons jà que ho tenim molt a tocar de carretera ens reclama !!!

El Castell de Balsareny, declarat bé cultural d’interès nacional l’any 1949, és sens dubte el monument més representatiu i emblemàtic de la població i un dels més coneguts de la comarca.

Es tracta d’una fortificació datada el 951 i bon exemple de fortalesa d’estil gòtic civil català. És un dels pocs castells regulars i homogenis de la Catalunya central degut a que es va planificar i edificar en una sola campanya constructiva. Al costat del castell es troba l’ermita romànica que data de segle XII, on es venera a la Verge del Castell la festa de la qual se celebra el 8 de setembre. El castell i l’ermita són de propietat privada.

A peu del castell, al riu Llobregat, es troba la presa on neix la sèquia que proveeix d’aigua a la ciutat de Manresa, la seva reconstrucció el 1583 va generar un cens que a dia d’avui encara segueix vigent.

Durant la Festa dels Traginers, el castell es converteix en visita obligada, ja que és en la pujada d’accés a la mateixa on tenen lloc les carreres de cavalls, mules, ases i ponis.


(INFORMACIÓ DE CASTELLDEBASARENY.COM)

















 

No hay comentarios:

PETRACHEMA (2371 MTS)
PIC PERIC (2810 MTS)