domingo, 15 de mayo de 2022

EL SALÍ DE CAMBRILS (ÒDEN, LLEIDA)


EL SALÍ DE CAMBRILS (ODÈN)




... dons si, aprofitant el cap de setmana que estem visitant la comarca del Solsonés, ens deixem perdre per tot el seu territori i aquest és un dels que ens ha sorprés molt també !!




Les Salines de Cambrils, a més a més de on esta situat, en un entorn d´alta muntanya, també ens a sorprés totes les seves instal.lacions. Una de les poques salines de tot catalunya que està situada a la muntanya, i després de una rehabilitació podem visitar-la i gaüdir de les seves terrasses que sumen 5.100 metres quadrats, també podrem visitar el seus molins, les seves canalitzacions de fusta amb les seves estalactites i ... com no ... fer un bany a la seva pisicina com si estiguesim al mar mort !!!






Aquestes salines de muntanya son de les poques que queden, com las de Saldes, Vilanova de la Sal, Peralta de la Sal o la de Naval i Gerri de la Sal ... els noms d´aquestes ja ho diuen tot !!!






El Salí de Cambrils té dues zones d´evaporament, la que sería la superior que es diu el salí o font salada i la inferior que es diur les cabanetes, on l´aigüa es portada através d´uns canals de fusta aprofitant la baixa entre la zona de adalt i la de abaix.





L´aigua salada s´emmagatzemava en les grans basses on després es transportava per les canalitzacions de fusta en diferents bancals fins als tres centimetres i així d´aquesta manera, al cap de tres dies la sal es deixava assecar, es molia per emmagatzemar-la i ... vendre-la per las comarques del Solsonés.










 Tot un regal pel sentits, per la vista, pel gust de la seva sal i per l´entorn !!! Sens dubte val molt la pena visitar-la !!!

No hay comentarios:

PETRACHEMA (2371 MTS)
PIC PERIC (2810 MTS)