domingo, 4 de septiembre de 2011

FERRADA FORADADA DEL TOSCAR (OSCA)

Aquesta ferrada situada a la provincia d´Osca, sens dubte és de les mes maques que hem fet últimament. Per la seva situació, les vistes, la calitat del seu calcari, la bellessa del seu itinerari fant del conjunt una ferrada que val molt la pena visitar. Podriem dividir aquesta ferrada en dues parts. Una primera que una vegada asolit el primer cim, baixem per la cara nord on acaba en un pont i una segona part on asolim un segón cim que perd una mica l´interés asolit a la primera part. Això si ... sempre val la pena fer la totalitat del recorregut ... sempre que la calor ho permeti ... a nosaltres ens va respectar la calor.

Una vegada deixem el cotxe a peu de carretera (si tens un 4X4 pots accedir fins a peu de ferrada) just avans d´un monument amb una mena de llanças a lo "indio", ens enfilem amunt directa a la paret en poc menys de 15 minuts ... una passeig.














A peu de ferrada trobem un grup als que deixem una mica de terreny pel mig i ens iniciem pel seu espolon magnífic, amb una equipació generosa, com tota la ferrada.











Una vegada finalitzem l´espolon, fem un flanqueig per endinsar-nos per una canal força tancada.















Una vegada sortim de la canal arrivem a una placa molt estética amb una roca que hem recorda moltíssim a Malanyeu ... el seu color, el tacte ...





Sortim de la placa amb tendencia a esquerra, pujem fins trobar una petita travessa per tornarnos a enfilar per un altre espolon també força estetic.







Al final d´aquest arrivem al primer cim on les vistes son realment maques ... fotiqui !!!!






Tal com pujem, tornem a baixar per fer un flanqueig força aeri i amb bones vistes.










Una vegada creuem la paret iniciem una baixada per la roca anant a buscar la cara nord de la paret, on seguirem baixant fins anar a buscar el gran pont penjat.








Aquí podriem dir que s´acaba la primera part de la ferrada. Una vegada hem creuant el pont teninm la opcció d´anar a buscar un "escape" i sino continuem la ferrada fins anar a buscar el segón cim. Aquest traçat trancorra per la part més facil, tot un seguit de plaques, fisures ... fins arrivar al cim. En tot moment les vistes no ens deixarant indiferents.


















Una vegada adalt ... foto ... i anem a buscar el retorn això si ... força complicat per una canal através de cordes fixes però per un terreny difícil fins arrivar a l´alçada del pont tibetà on el descens es torna una miqueta més fàcil ... sempre seguint les fites fins arrivar a peu de ferrata i tot seguit desfer el camí d´anada fins el cotxe.












FERRADA FORADADA DEL TOSCAR


(OSCA)






ACCÉS: Per la N.260 (tram de campo a Ainsa). Després de pasar el poble de la Foradada direc´ció Ainsa, trobarem una mena de monument amb forma de tippi indi on deixarem el cotxe a l´inici d´una pista a mà dreta. Si tenim un 4x4 podem arrivar fins a peu de via. Si no haurem de caminar uns 20 minuts direcció a la paret seguin els retols indicadors de ferrada.


ITINERARI: De 2 a 3 hores i mitja. Molt bon equipament.


DESCENS: De 30 a 40 minuts.


OBSERVACIONS: Posibilitat de abandonar després del pont. Podriem dir que la ferrada son dues parts. Una primera molt intersant i una segona més monòtona on si la calor apreta és fa durilla, encara que la dificultat és baixa.






2 comentarios:

Alfredo dijo...

Eyss, sr de las ferratas, se ve guapa y veo que te ha ido bien el curso de "fitas" jejjeje
cuidaros

Pd-.- y els gossos??

JAUME ORS dijo...

Gracias Alfredo !!! ... si eso de poner "fitas" tiene su gracia, siempre que no se te caigan !!!
Que tal el curso de barrancos ???
Un megaabrazo !!!!

PETRACHEMA (2371 MTS)
PIC PERIC (2810 MTS)