jueves, 11 de septiembre de 2008

VF PENYA SANT COSME





"... i una vegade arrivem al "pas de nartesa" ens agafem a la corda i creuem el "pati" que hi ha sota el nostres peus."










DESCRIPCIÓ: La Penya de Sant Cosme (1033 mts) sense ser un pic gaire alt, les seves parets cauen amb total verticalitat per tots costats a sobre la ermita de Sant Cosme i Sant Damian, donant una sensació d´alçada increible.






SITUACIÓ: Embassament de Vadiello (Osca)




(Planell situació)






ACCÉS: Vinguen de Lleida per la N.240 i direccó Osca uns 5 kilòmetres avans d´arrivar a Osca agafem a mà dreta la carretera direcció Loporzano. Una vegada pasada aquesta població direcció l´embassament de Vadiello on finalitza la carretera.











(VIDEO INTRODUCCIÓ)



APROXIMACIÓ/ITINERARI: (+ 3 hores). Dissabte 13 de setembre. Tornem a estar a Osca i la Merijou i jo decidim anar a patejar una miqueta (4 hores total). Avui no farem propiament una ferrata però com hi ha el "pas de la nartesa" i segons algunes guies diuen " pero es mas delicado el paso de la repisa a un resalte porque la sensación de vacio es abrumadora", decidim portar els arnesos i un parell de bagues per si de cas (al final rés de rés). Deixem el cotxe al parkin i pasada la barrera i cruant un seguit de tunels arrivem a la presa de Vadiello . Creuem la paret principal i arrivem a una pista on seguirem ascenden d´una forma suau.


(Ermita Santa Cruz)


Quan arrivem a l´alçada de la ermita de Santa Cruz, nosaltres prenem el camí a mà esquerra que vaixa directament a la cua de l´embassament. Una vegada avaix, tornem a pujar direcció ara a la Ermita de San Cosme i San Damian. Una vegada adalt prenem la pista a la dreta direcció amunt. Pel nostre camí ens trobem un seguit de edificascions mig abandonades. Primer la ermita de San Urbez, després la Fuente Santa on podem fer una paredeta i fer un glop d´aiguas de la font. Continuem i pasem una altre ermita bastant derruida fins ja arrivar a trobar a mà esquerra un camí amb senyalització que va direcció "El Huevo de San Cosme".



Pujem el camí força empinat i una vegada adalt prenem a mà esquerra on anirà bastant planet. Entrem en un petit bosc i ... al mig del bosc, una pilona de "Fitas" ens indiquen que hem de girar a mà esquerra. Sortim del bosc i arrivem a peu de precipici on veiem tot l´embassament de Vadiello (molt maco).




Anem borejant direcció a la Peña de San Cosme i sempre amb una bona sensació de "pati" i alçada fins arrivar a peu del "Paso de Nartesa". Aquí trobarem unes cordes fixes que ens ajudaran a creuar aquest petit pas però ... molt aeri. Això si sense cap mena de dificultat técnica.





Una vegada creuem el pas i disfrutant en tot moment de les vistes, arrivem a una mena de prat, seguim i arrivem a un altre, i tot seguit anirem a buscar jà el cim de la Peña de San Cosme (1031 metres).


Fantàstic ! Quines vistes. Devant nostre tenim "El Huevo" i a l´altre costat tot l ´embassament de Vadiello.
Fem un petit àpat i ens iniciem a fer el retorn. Desfem tot el camí de pujada però una vegada arrivem a la pista principal, acabarem de baixar fins la ermita de Sant Cosme i Sant Damian i tot seguit fins el cotxe.






Jà hem arrivat !! Ha estat una sortida força maca i hem conegut uns quants racons més de la zona de Vadiello. Fins la propera !!



CAMÍ EQUIPAT PEÑA DE SAN COSME

SITUACIÓ: Hoya de Huesca (Vadiello)

DIFICULTAT: Mitjana/Baixa DESNIVELL: 300 mts.

HORARI TOTAL: + 3hores.

MATERIAL: No és necesari.

EQUIPAMENT: Corda.

A DESTACAR: Ermita Sant Cosme i Sant Damian i vistes sobre Vadiello.
A VISITAR: Ciutat de Osca i embassament Vadiello.
OBSERVACIONS:

1 comentario:

JAUME ORS dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.

SOMONTANO (OSCA) ... en bicicleta

SOMONTANO (OSCA) ... en bicicleta
(Clika)

ZONES ESCALADA

DRAC ESCALADOR

DRAC ESCALADOR
(Clika la foto)

JO SÓC MEMBRE


(Minerals trobats escalant)



EDITORIAL

CONTINGUT

CRONOLOGÍA

M´agrada ...

M´agrada ...

la amistat d´aquells que t´envolten.

la amistat d´aquells que t´envolten.

mirar els nuvols.

mirar els nuvols.

... sentir els arbres.

... sentir els arbres.

... la inmensitat del mar.

... la inmensitat del mar.

... quan s´amaga el sol !!

... quan s´amaga el sol !!

... coneixer llocs nous !!

... coneixer llocs nous !!

... perdrem al bosc.

... perdrem al bosc.

... i també escalar.

... i també escalar.

... fer ferratilles

... fer ferratilles

Fer snow ...

Fer snow ...
PETRACHEMA (2371 MTS)
PIC PERIC (2810 MTS)